Vad Magyarország - A vizek birodalma

2018. május 26. 10:59 - spielerrr2000

Török Zoltán

     Örvendetes, hogy egyre gyakrabban láthatunk friss, igazán igényes és maradandóan szép, tartalmas szórakozást és ismeretterjesztést ígérő természetfilmet magyar élőhelyekről, azok lakóiról. A vizek birodalma nem éppen mai alkotás, 2011-ben mutatták be, de azóta egy immár 4 részes sorozat előhírnökeként mit sem vesztett értékeiből. A nagy folyóink mentén elterülő, Európa legnagyobb kirejedésű ártéri erdeibe, valamint a mesterséges és természetes tavakban gazdag füves puszták világába nyerhetünk betekintést, de szó szerint a Balaton alá is benézünk. 

mv5bndi2zgi1owytyweyzc00mdrlltk4ogytogmwmtm5mtq1mda3xkeyxkfqcgdeqxvymzc5mta2nzc_v1.jpg

 

     A híres Gemenci erdőben, amleyet időszakosan teljesen elönt a víz, a szarvasok is teljesen hétköznapi látványnak számítanak. A fajgazdagság ezeken a területeken meglepően nagy és sokszínű. Olyan jól ismert, mégis rengeteg érdekességgel kecsegtető állatfajt ismerhetünk meg közelebbről, mint a rétisas, vidra, róka, leveli béka, fehér gólya, mocsári teknős vagy a halak közül a harcsa, balin. De még a szürkemarha is többször felbukkan. Persze ezekről sem csupán ilyesfajta felsorolást kapunk, a film kerek történetekkel mesél. Például a már 12 éve egy párt alkotó, számtalan fészekaljat felnevelő rétisas párról, a cseperedő fiókák viszontagságairól, felnőtté válásukról. Megjelennek a sunyi és pajkos, de hihetetlenül szimpatikus vidra családok, akik sosem hagynának ki egy kis önfeledt játékot a hóban. Láthatjuk az évente alig egy hétig tartó balinok vonulását az ívó helyükre vagy a darvak táplálkozási és vándorlási szokásait, lenyűgöző képekkel a sokszor ötvenezer darunak éjszakai szállást adó tavakról. 

891.jpg

      Az ökoszisztémában az egyes fajok szoros kölcsönhatásban vannak egymással, így könnyen át lehet csapni egyik állat történetéből egy másikéba. A film átvezet minden évszakon, megmutatja az időjárás a természetre és a teljes élővilágra gyakorolt órisái hatását. Mint az ártéri erdőket időszakosan elöntő árvízek, amik sok faj tragédiáját, mások megmaradását és boldogulását eredményezik. De magyarországi vizes élőhelyekről szóló dokumentumfilm sosem lenne teljes a tiszavirágzás varázslatos képei nélkül. Minden természetkedvelőnek egyszer látnia kell ezt a kora nyári lenyűgöző eseményt. A tájat aranyszínűre festő, csillogó kérészek milliói sok-sok más faj mellett idevonzzák a Tisza mellett fészkelő, fokozottan védett, Európa legnagyobb kolóniáját alkotó parti fecskéit is.

     A szakmában tevékenykedőként sosem mulasztanám el kiemelni a kiváló operatőri munkát. Ez a film is csodás képekkel kényezteti a nézőt, kapunk néhány mutatós timelapse montázst, rendkívüli vízalatti felvételeket a közismerten zavaros és rossz látási viszonyokkal rendelkező folyókból. Ilyen például a harcsák fészeképítése(!) is. Látunk lassított felvételen vadászó sast, de a szürkemarhák lába alatti kameraszög sem épp mindennapi. A későnyári ködös, fátyolos felvételek mesebeli tájba helyezik a fiatal szarvasborjak tiszai homokszigeteken “bemutatott” játékos táncát. A népzenei alapokon nyugvó aláfestő zene emelkedett és  idilli hangulatot kölcsönöz a filmnek, kiegészíti és még kellemesebbé teszi Kulka János lágy, kedves tanítóbácsiéhoz hasonló narrációját. 

888.jpg

     A közönség részéről komoly igény muatatkozik az effajta természetfilmek iránt, nem meglepő módon, a hazai nézők körében osztatlan sikert aratott. Világszerte húsz országban mutatták be és díjakat is nyert nemzetközi filmfesztiválokon. Egy igazán remek sorozat előfutáraként, A vizek birodalma megérdemli minden természetbarát néző  kiemelt figyelmét. 

    A mocsarak lecsapolása, a folyók szabályozása és az erdők ritkítása ellenére, Magyarországon maradt még háborítatlan vizi vadon. Fontos minél jobban megismernünk és közös felelősségünk megtartani és óvni a természet e látványos és gazdag élővilággal rendelkező, ma már ritka csodáját.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dokuajanlo.blog.hu/api/trackback/id/tr2914003990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása